Chłodnica Zanurzeniowa Do Piwa Brzeczki 12m fi8
Opis
Zanurzeniowa Chłodnica do Brzeczki 12 m
Masywna chłodnica wykonana w całości ze stali kwasoodpornej 304 spawanej metodą TIG w osłonie z argonu. Dzięki użytemu materiałowi chłodnica jest niemal niezniszczalna i będzie służyła latami.
Zastosowanie stali nierdzewnej ułatwia utrzymanie chłodnicy w czystości oraz gwarantuje, że chłodzona ciecz nie wejdzie w reakcje z użytym materiałem.
Chłodnica znacząco ułatwia proces warzenia własnego piwa przez amatorów, a także doświadczonych piwowarów.
Wymiary:
- wysokość zwojów ~37 cm
- średnica zewnętrzna zwojów ~21 cm
- całkowita wysokość ~50 cm
- długość rurki ~12 m
- grubość ścianki rurki 1 mm
- średnica zewnętrzna rurki 8 mm
Niektóre z wymiarów mogą się nieznacząco różnić.
Stal kwasoodporna ze względu na obojętność jest najbardziej polecana w kontakcie z winem czy piwem, a także zacierami cukrowymi.

Charakterystyka:
Stal kwasoodporna, z której wykonana jest chłodnica jest fizjologicznie nieszkodliwa i dopuszczona do kontaktu z artykułami spożywczymi. Odporna na wysoką temperaturę oraz może być używane w środowisku kwasowym.
Chłodzenie brzeczki to jeden z najważniejszych etapów w warzeniu piwa. Przyspieszenie czasu chłodzenia brzeczki z kilku godzin do kilkunastu minut znacząco zmniejsza zagrożenie zakażenia.
Użytkowanie:
- Uzbroić chłodnicę w wężyk doprowadzający i odprowadzający wodę.
- Woda chłodząca powinna wpływać do rurki, która biegnie pionowo w dół chłodnicy i chłodzi ciecz od dołu - wymusza to cyrkulację brzeczki i zapewnia szybsze chłodzenie
- Podłączyć zasilanie wody chłodzącej i sprawdzić szczelność połączeń
- Umieścić chłodnicę w gorącej brzeczce i odkręcić dopływ wody chłodzącej.
- Kontrolować temperaturę chłodzonej cieczy
Czas chłodzenia zależy od ilości płynu w zbiorniku, temperatury i przepływu wody

Irek09
Trwałe i dobrze wykonane