Chłodnica Zanurzeniowa Do Piwa Brzeczki Karbowana
Opis
Zanurzeniowa Chłodnica do Brzeczki z 11 m Rurki Karbowanej
Wykonana w całości ze stali kwasoodpornej spawanej w osłonie z argonu
Masywna chłodnica wykonana w całości ze stali kwasoodpornej 304 spawanej metodą TIG w osłonie z argonu. Dzięki użytemu materiałowi chłodnica jest niemal niezniszczalna i będzie służyła latami.
Zastosowanie stali nierdzewnej ułatwia utrzymanie chłodnicy w czystości oraz gwarantuje, że chłodzona ciecz nie wejdzie w reakcje z użytym materiałem.
Chłodnica znacząco ułatwia proces warzenia własnego piwa przez amatorów, a także doświadczonych piwowarów.
Wymiary:
- wysokość zwojów ~38 cm
- średnica zewnętrzna zwojów ~22 cm
- całkowita wysokość ~48 cm
- długość rurki ~11 m
- grubość ścianki rurki 0,4 mm
- średnica zewnętrzna rurki 16 mm
- średnica zasilania wody 13 mm
Niektóre z wymiarów mogą się nieznacząco różnić.
Stal kwasoodporna ze względu na obojętność jest najbardziej polecana w kontakcie z winem czy piwem, a także zacierami cukrowymi.
Charakterystyka:
Stal kwasoodporna, z której wykonana jest chłodnica jest fizjologicznie nieszkodliwa i dopuszczona do kontaktu z artykułami spożywczymi. Odporna na wysoką temperaturę oraz może być używane w środowisku kwasowym.
Chłodzenie brzeczki to jeden z najważniejszych etapów w warzeniu piwa. Przyspieszenie czasu chłodzenia brzeczki z kilku godzin do kilkunastu minut znacząco zmniejsza zagrożenie zakażenia.
Dzięki zastosowaniu rurki karbowanej DN12 wymiana cieplna jest znacząco podniesiona, co przekłada się na większą efektywność i szybkość podczas schładzania.
Użytkowanie:
- Uzbroić chłodnicę w wężyk doprowadzający i odprowadzający wodę.
- Woda chłodząca powinna wpływać do rurki, która biegnie pionowo w dół chłodnicy i chłodzi ciecz od dołu - wymusza to cyrkulację brzeczki i zapewnia szybsze chłodzenie
- Podłączyć zasilanie wody chłodzącej i sprawdzić szczelność połączeń
- Umieścić chłodnicę w gorącej brzeczce i odkręcić dopływ wody chłodzącej.
- Kontrolować temperaturę chłodzonej cieczy
Czas chłodzenia zależy od ilości płynu w zbiorniku, temperatury i przepływu wody