Klar Alcotec 24h Turbo do Klarowania 25L 10 sztuk
Opis
Alcotec Turbo Klar 24
Środek klarujący do wina oraz nastawów cukrowych
Alcotec 24 Turbo Klar to silny i jednocześnie neutralny smakowo środek do klarowania wina oraz zacierów cukrowych. Klarowanie zacieru jest istotnym elementem w produkcji domowych alkoholi i nie można go pominąć.
Zacier przeznaczony do destylacji powinien być jednolity i bez cząsteczek, klar powoduje ich osiadanie na dnie pojemnika fermentacyjnego.
Dzięki zastosowaniu klaru Alcotec 24h Turbo możemy wyklarować zacier w 12-24 godziny i znacząco polepszyć aromat i smak destylatu. Polecamy używanie klaru w szczególności ze wszystkimi drożdżami Turbo.
Przy większej ilości zacieru należy zwiększyć ilość opakowań środka do klarowania: przykładowo na 100 L zacieru , należy użyć 4 opakowania.
Producent: Hambleton Bard, Wielka Brytania
Instrukcja:
- Po zakończonej fermentacji zlać zacier znad powstałego osadu do innego naczynia - najlepiej sprawdzają się wiadra z kranem.
- Energicznie wymieszać nastaw, aby go odgazować.
- Wlać zawartość saszetki A do zacieru i dokładnie wymieszać
- Pozostawić na około 2 godziny do rozpuszczenia się składników
- Wlać zawartość saszetki B do zacieru i wymieszać
- Pozostawić zacier do wyklarowania - unikać potrząsania pojemnika fermentacyjnego
Proces klarowania najlepiej przebiega w niskich temperaturach, wtedy proces sedymentacji może skrócić się nawet do 12 godzin.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Masa netto: 65g
Skład:
- kiselsol zolkrzemowy (saszetka A)
- chitosan (saszetka B)
Data minimalnej przydatności do użycia, nr partii, składniki, masa netto oraz kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.